Tanácsok felvételizőknek

2021. június 13. - 08:30
Mit tehetünk, ha másik szakra adtuk be a jelentkezésünket, mint ahol tanulni szeretnénk?

Július végén derülnek ki az egyetemi képzések felvételi ponthatárai. Ezt a napot minden felsőoktatási intézménybe jelentkező izgatottan várja, hiszen ettől függ, hol és mit fog tanulni az elkövetkező négy-öt évben. Az első helyeken megjelölt szak valamelyikére történő bejutás mindenkinek hatalmas sikert jelent.

De mit tegyenek azok, akik meggondolták magukat a februári jelentkezést követően?

Nekik összeszedtünk néhány hasznos szempontot Nagy-Belgyár Zsuzsa, a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar Tanulmányi Osztályvezetőjének segítségével.

Sorrendmódosítás

Az egyetemi felvételi sorrendjén lehet módosítani a beadást követően is. Szem előtt kell tartani a módosítás legvégső határidejét, ami idén július 8.-a, illetve azt, hogy ezt csupán egyszeri alkalommal teheti meg a jelentkező. A módosításnál új szak nem jelölhető meg, sem államilag finanszírozott, sem költségtérítéses formában, a beírt szakok sorrendje azonban módosítható, de akár vissza is vonható valamelyik. Ez azokban az esetekben javasolt, ha a jelentkező már nem az első helyeken megjelölt szakon kívánja megkezdeni tanulmányait, hanem azon, amelyet a korábban beadott felvételi listáján később jelölt meg.

Átjelentkezés

Amennyiben a hallgató bekerült egy szakra, de mégsem ott szeretné tanulmányait folytatni, nincs veszve semmi, több lehetősége is van. Egyrészt ekkor következmények nélkül megteheti, hogy nem iratkozik be és a következő felvételi időszakban már a kiszemelt helyre adja be a jelentkezését.

Ha mégis beiratkozik és elkezdi a tanulmányait az adott szakon, meghatározott feltételek mellett átjelentkezhet egy másik alapszakra. A Népegészségügyi Kar saját szakjai közötti átjelentkezés esetében még plusz évet sem jelent ez a hallgató számára felsőfokú tanulmányai során, az új képzést az eredetileg tervezett időben tudja befejezni.

Az átjelentkezésnek azonban vannak feltételei, amelyet mindig az adott Kar határoz meg. A Népegészségügyi Kar alapszakjain történő átjelentkezés esetében szükséges két érvényes lezárt félév, legalább hármas ösztöndíjátlag, illetve, hogy legyen még fennmaradó hely az általános felvételi eljárást követően. Ez utóbbi egyes népszerű szakjaink esetében probléma lehet, ezért azt javasoljuk a hallgatóknak, hogy az átjelentkezés mellet egy új felvételi eljárást is kezdjenek meg párhuzamosan, növelve ezzel a bekerülésük esélyeit. Amennyiben egy jóval magasabb felvételi pontszámú szakot néztek ki, akár még az érettségi vizsga megismétlésén is el lehet gondolkodni, hiszen a magasabb pontszám biztosabb bekerülést jelenthet.

Az átjelentkezés másik Kar képzéseibe nem ilyen egyszerű, itt már megtörténhet, hogy a hallgatónak gyakorlatilag elölről kell kezdeni felsőfokú tanulmányait, de erről mindig az adott Kar tanulmányi osztályán érdemes tájékozódni.

Képzési formák közötti átjárhatóság

A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar államilag finanszírozott és költségtérítéses magyar nyelvű alapképzései közt szerepel a gyógytornász, dietetikus és a népegészségügyi ellenőr képzés, melyek költségtérítéses formában angol nyelven is elvégezhetőek. A képzési formák közötti átjelentkezésre nincs lehetőség, csupán új felvételi eljárással. A magyar nyelvű képzéseink során azonban a szabadon választott kreditek terhére és a szaknyelvi órák keretein belül is lehetősége van a hallgatónak szakmai tárgyat idegennyelven teljesíteni.

Pótfelvételi

A jelentkezők utolsó mentsvára az augusztusi pótfelvételi, ahol még lehetősége van azoknak jelentkezni, akik ezt vagy nem tették meg korábban, vagy semmilyen felsőoktatási intézmény képzésére nem nyertek felvételt. Itt azonban szem előtt kell tartani, hogy államilag finanszírozott képzésre már nem, csupán önköltséges képzésekre jelentkezhetnek. Akik lemaradtak valamiért az általános felvételi eljárás során a jelentkezésről, vagy nem nyertek sehova felvételt, azoknak érdemes elgondolkodni azon, hogy beadják jelentkezésüket a Népegészségügyi Kar költségtérítéses képzéseinek valamelyikére.

PJ – NK

Időzített hír: 
0

Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.