MTA Népegészségügyi Kutatócsoport

Kutatócsoport vezető Dr. Ádány Róza egyetemi tanár, MTA doktora
Tudományos munkatárs

Dr. Diószegi Judit

Tudományos segédmunkatársak Koroknai Viktória,
Nardos Abebe, Pikó Péter, Szász István

A Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kutatócsoportja (MTA-DE Népegészségügyi Kutatócsoport) 2007. január 1-én jött létre. A Kutatócsoport a DE Népegészségügyi Kar Megelőző Orvostani Intézete keretében működik.

A népegészségügyi kutatások területén folyó eredményes kutatási tevékenység elismeréseként jött létre az MTA-DE Népegészségügyi Kutatócsoport, mely 2007. január 1-e óta egyetemi környezetben az MTA kutatóintézet-hálózatban a mai napig hiányzó kutatási profilt jelenít meg, a hazai egészségpolitikai döntés-előkészítés támogatása mellett feladatának tekintve a kutatási eredmények nemzetközi szintű megismertetését és elismertetését is. Magyarországon ez az első olyan MTA támogatott kutatócsoport, mely népegészségügyi/ epidemiológiai kutatásokkal, azok fejlesztésével foglalkozik, így ezen a tudományterületen hiánypótló jelentőséggel bír.

A kutatócsoport tudományos munkája 2007-2011 között a HMAP strukturális és módszertani lehetőségeire építve a metabolikus szindróma, a magas vérnyomás és a diabetes szűrés, ellátás/gondozás módszertanának és azok hatékonyságának feltérképezésére irányultak. Genetikai epidemiológiai és népegészségügyi genomikai vizsgálataik a kardiovaszkuláris, daganatos és krónikus májbetegségek, valamint a diabetes iránti fogékonyság hátterének feltárására, valamint prediszpozicióra utaló markerek azonosítását célozták.

A Kutatócsoport a „Kiemelt népegészségügyi jelentőségű betegségekkel szembeni veszélyeztetettség társadalmi és genetikai indikátorainak azonosítása” címmel benyújtott sikeres pályázatának eredményeként ismételt támogatásban részesült a 2012. január 1 - 2016. június 30. között. Ebben a periódusban vizsgálatai a daganatos betegségek és a diabetes iránti fogékonyság hátterének feltárására, illetve esetleges etnikai prediszpozicióra utaló markerek azonosítására is kiterjedtek. A Kutatócsoport céljai között szerepel az észak-kelet-magyarországi telepszerű körülmények között élő lakosság egészségi állapotának és betegségek iránti fogékonyságának jellemzése, a roma egészségmagatartás felmérésben involvált észak-kelet-magyarországi települések cigány önkormányzatainak és releváns HMAP praxisainak bevonásával a telepszerű körülmények között élő lakosság egészségi állapotának, illetve az azt befolyásoló tényezőknek a jellemzése és intervenciós stratégia kialakítása. A futamidő alatt céljuk a korai orvoshoz fordulást hátráltató tényezők azonosítása, az ezáltal okozott elkerülhető egészségveszteség meghatározása, e veszteség mértékének összevezetése a környezeti expozíciókkal és a genetikai fogékonysággal magyarázható veszteségekkel. A komplex adatok alapján lehetővé válik az egyes rizikófaktorok népegészségügyi jelentőségének jellemzése. Daganat-epidemiológiai vizsgálataik a humán melanoma korai felismerését befolyásoló tényezők vizsgálatára irányulnak. Valamint célul tűzték ki a melanoma progressziójával összefüggő olyan molekuláris markerek azonosítását, melyek a betegség molekuláris szintű, pontosabb diagnózisát, új terápiás célpontok meghatározását eredményezhetik.

2017-ben a Kutatócsoport további 5 évre nyert el támogatást. A kutatások célja a szív-érrendszeri betegségek és a diabétesz megelőzéséhez populációs szintű, de személyre szabott prevenciós lehetőséget nyújtó szűrővizsgálati koncepció és eszközrendszer és a daganatok iránti fogékonyság kimutatására, a daganatok korai felismerésére alkalmas, nem-invazív, genetikai alapú szűrővizsgálati eljárás(ok) kidolgozása.

A kutatócsoport címe:

    Cím: 4028 Debrecen, Kassai út 26.

    Postacím: 4002 Debrecen, Pf. 400.

    Tel/Fax: +36 52 512 765/77148

Frissítés dátuma: 2019.09.10.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.